Otkrijte zašto je EGCG najbolji za negovani izgled zdrave kože

Otkad je sveta i veka žene su tragale za načinom da učine svoju kožu zdravijom, lepšom i blistavijom. A malo koji trik je stariji od zelenog čaja za lice.

U današnje vreme, oduševljenje i opsednutost skoro pa magičnim dejstvom zelenog čaja je jednako, i to s dobrim razlogom. Čini se da nema toga što ovo prirodno čudo ne može da popravi. Od imuniteta do uspešnog mršavljenja. Može se reći da je ekstrakt zelenog čaja spas za mnoge zdravstvene ali i estetske probleme.

Kada se konkretno o koži radi, zeleni čaj može da uspori starenje naročito kože lica, takođe, eksktrakt zelenog čaja blokira štetno dejstvo sunčevih UV zraka, pomaže u rešavanju problema sa bubuljicama i sveukupno poboljšava izgled i kvalitet kože.

Sve to se postiže zahvaljujući svojstvima zelenog čaja, u kojima ima korisnih nutrijenata, poput:

  • antioksidanata
  • enzima
  • amino kiselina
  • B vitamina
  • mangana
  • magnezijuma
  • kalijuma i
  • kofeina.

Bilo da se koristi za piće, umivanje lica, pravljenje maske ili tonika za čišćenje lica, rezultati na lepotu i zdravlje će se sigurno primetiti.

U nastavku otkrivamo 6 razloga zbog kojih je zeleni čaj broj 1 na listi prirodne nege kože.

  1. Zeleni čaj protiv problematične i masne kože

Među prvim odlikama koje se pominju kada je zeleni čaj za lice u pitanju jesu njegova antibakterijska i antiupalna svojstva. Kako je dokazano studijama, ovo praktično znači da zeleni čaj može da suzbije upale i infekcije zbog kojih nastaju bubuljice na licu.

Sastojci iz zelenog čaja mogu se koristiti u lečenju brojnih problema sa kožom, kažu stručnjaci, mahom zbog mnoštva katehina ‒ supstance koja se bori protiv bakterija.

Oni ujedno smanjuju crvenilo kože i tretiraju izrazito masnu kožu, pre svega tako što sužava pore. Njegovi sastojci ujedno usporavaju lučenje sebuma, i to na prirodan način. Zbog toga se zeleni čaj za lice često koristi kao tonik jer je blago rešenje koje ne oštećuje kožu kao hemijski preparati.

U većini slučajeva, zapaženi rezultati koje daje zeleni čaj za lice videli su se nakon 6-8 nedelja redovnog korišćenja. 

Zeleni čaj možda nije jedini efikasan i prirodan način za rešavanje ovakvih problema sa kožom lica ali je do sada možda i najbolji jer to nije jedina stvar koja se može rešiti upotrebom zelenog čaja, odnosno njegovog ekstrakta.

2. Zeleni čaj protiv bora

Već pomenuti antioksidanti čine čuda i protiv znakova starenja, a i ovde se naročito ističu katehini. Istraživanja kažu da zeleni čaj ponovo aktivira ćelije koje su pred propadanjem, odnosno, regeneriše ih. Naravno, ovo pre svega važi za površinski sloj kože, ali to i jeste mesto gde su bore u svakom slučaju.

Antioksidanti, tačnije polifenoli, bore se i protiv slobodnih radikala koji doprinose tome da koža gubi elastičnost i da bore budu izražene. Zato je zeleni čaj za lice ujedno i prvi saveznik za mladalački i svež izgled kože lica, jer formira štit protiv slobodnih radikala.

Stručnjaci kažu kako zeleni čaj za lice deluje jednako i na bore i na pege i fleke na licu, ali i na oštećenja kože (od sunca ili nečeg drugog) ili nadutost i opuštanje kože.

Zeleni čaj za lice navodno je i tajna ženske istočnjačke lepote.

3. Zeleni čaj protiv crvenila lica

Pokazalo se da ekstrakt zelenog čaja uspešno može pomoći u procesu umirivanja i smanjivanja crvenila iritirane kože.

Ovo dejstvo, po nekim istraživanjima, zeleni čaj duguje jednom sastojku, epigalokatehinu galatu (popularnom EGCG), koji smanjuje upale i izjednačava ten, pa samim tim briše crvenilo lica.

4. Zeleni čaj za čišćenje lica

Malo koji prirodni sastojak može pomoći u temeljnom čišćenju lica a pre svega pora kao što to može učiniti zeleni čaj. On može biti efikasno sredstvo za eksfolijaciju i toniranje kože, a od njega se mogu napraviti pilinzi, maske ili domaća sredstva za čišćenje lica.

5. Zeleni čaj kao zaštitni faktor od UV zraka

Naučnici kažu da ukoliko pijete zeleni čaj redovno, imate više šanse da budete otporniji na štetne sunčeve UV zrake. Štaviše, ako uključite zeleni čaj u svoju negu, postoji mogućnost da smanjite rizik od opekotina od sunca, ali i od nekih težih oštećenja kože.

Drugim rečima, zeleni čaj funkcioniše kao zaštitni faktor protiv sunčevih UV zraka. A sve zahvaljujući taninskoj kiselini, teobrominu i polifenolima.

To, naravno, ne znači da se mora koristiti krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, ali znači da u tom slučaju nije neophodno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom 50, recimo.

Uzimajući navedeno u obzir, najbolje bi bile kreme za sunčanje na mineralnoj bazi, po mogućstvu one koje sadrže zeleni čaj ili njegove supstance.

6. Zeleni čaj protiv podočnjaka

Zeleni čaj bi mogao rešiti i problem tamnih kolutova oko očiju, odnosno nadutosti ili kesica ispod očiju, popularnih podočnjaka.

Kako istraživanja potvrđuju, zahvaljujući taninima, zeleni čaj će smanjiti krvne sudove oko očiju, a vitamin K će posvetleti tamne kolutove oko očiju. Mnogi bi preporučili držanje hladnih kesica zelenog čaja na kapcima po oko 15 minuta i to 2 puta dnevno nekoliko dana u kontinuitetu za rešavanje problema sa podočnjacima na duže staze.

Nezavisne studije su pokazale da topikalna primena kofeina i EGCG-a pomaže u smanjenju nadutosti i tamnih kolutova ispod očiju. Dodatne studije su pokazale da kofein i EGCG iz zelenog čaja, ne pomažu samo da se poboljša izgled lica već isto tako uspešno pomaže i pri smanjivanju celulita odnosno rešava i eliminiše izgled  takozvane “pomorandžine kore”.

Uz sve navedene prednosti i blagodati zelenog čaja na kožu, važno je naglasiti da treba biti umeren u svemu pa i oprezan kada je reč o upotrebi zelenog čaja na kožu.

Zeleni čaj za lice je pun pogodak , ali uz mere opreza!

Pravilna upotreba na 1. mestu:

Antioksidans EGCG će podstaći stvaranje novih zdravih i jakih ćelija kože sa normalnom količinom pigmenta. Stare ćelije će vremenom nestati sa lica kao i fleke i ožiljci od akni.
Unutar zelenog čaja za lice pronaćićete magnezijum, mangan, kalijum, dosta vitamina B grupe, kofein i tanin. Spoj tanina, kofeina i limunske kiseline deluje izbeljujuće na fleke usled oštećenja kože ili starenja. Međutim, preporučuje se opreznost jer je kofein ipak malo jači sastojak, koji ne mora prijati osetljivoj koži.
Važno je naučiti kako se pravilno upotebljava zeleni čaj za lice koji bi na taj način mogao biti verni saveznik u nezi kože i njenom potpunom osvežavanju i regeneraciji. Umerenost u svemu je možda najvažnija receptura dobrog zdravlja i lepote.

Ostavite komentar